Proces proširenja ne funkcioniše

  • By admin
  • 15 Decembra, 2019
  • 0
  • 41 Views

Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces i takav pristup više ne funkcioniše, smatra Pjer Mirel, nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje.

Mirel, trenutno angažovan kao predavač na francuskoj akademiji Sciences Po, kao član Evropske komisije bavio se proširenjem EU 23 godine, od 1990. do 2013.

Kako prenosi portal European Western Balkan, Mirel je na konferencije “Vraćanje Balkana na prvo mjesto u EU“ koji je održan u Beogradu, podsjetio da je Crna Gora potrošila osam godina da otvori 32 pregovaračka poglavlja.

“Proces proširenja ne funkcioniše, otvaranje poglavlja je postalo vještački proces. Crna Gora je potrošila osam godina da otvori 32 pregovaračka poglavlja i zatvori samo dva, što je, neuspjeh”, rekao je Mirel.

On smatra da su poglavlja zastarjela.

Njegov prijedlog je da Zapadni Balkan uđe na jedinstveno tržište kako bi bilo više investicija.

“Prioritet bi trebalo da bude jedinstvo tržište, ne kao cilj, već kao prva faza – cilj bi trebalo da ostane članstvo”, rekao je Mirel.

Mirel je naveo i da bi komesari Evropske komisije trebalo da počnu jasno i otvoreno govoriti da Brisel treba više da se angažuje u djelovanju sa zemljama članicama i nacionalnim parlamentima.

Izvor: rtcg.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *